Vinuri românești pe care trebuie să le deguști în 2024

Industria vinicolă românească este bogată în tradiție și diversitate, oferind o gamă largă de vinuri de calitate superioară care merită să fie descoperite și savurate. În acest articol, vom explora 10 vinuri românești remarcabile pe care trebuie să le deguști în 2024, pentru a te bucura de aromă, gust și caracteristicile distincte ale viticulturii locale.

  1. Fetească Neagră: Feteasca Neagră este una dintre cele mai populare soiuri autohtone din România, cunoscută pentru aromele sale bogate de fructe de pădure și mirodenii. Acest vin își găsește originile în zonele viticole din Muntenia și Moldova și este perfect pentru a însoți preparatele tradiționale românești.
  2. Tămâioasă Românească: Cu arome dulci de flori și fructe tropicale, Tămâioasa Românească este un vin alb distinctiv, ideal pentru a fi savurat în serile calde de vară. Acest soi se regăsește în special în regiunea de sud-vest a României, iar gustul său delicat și exotic îl face potrivit pentru a fi degustat și ca vin de desert.
  3. Șarba: Șarba este un alt soi autohton care merită atenția ta în 2024. Cu arome intense de fructe de pădure și condimente, acest vin roșu plin de caracter este perfect pentru a însoți mâncărurile tradiționale românești, precum sarmalele sau friptura de miel.
  4. Grasă de Cotnari: Vinul alb Grasă de Cotnari este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate vinuri românești, cu arome dulci și bogate de fructe și flori. Originar din zona viticolă a Cotnariului, acest vin este perfect pentru a fi degustat alături de brânzeturi și deserturi cu fructe.
  5. Merlot: România produce și vinuri internaționale de calitate superioară, printre care se numără și Merlot-ul. Cu arome de fructe de pădure și mirodenii, acest vin roșu elegant și catifelat este potrivit pentru a fi savurat alături de preparate culinare rafinate sau pur și simplu în compania unei seri relaxante.
  6. Busuioacă de Bohotin: Busuioacă de Bohotin este un soi autohton rar, cu arome subtile de busuioc și fructe roșii. Acest vin roșu ușor și răcoritor este perfect pentru a fi degustat în timpul serilor călduroase de vară și poate fi însoțitorul ideal al unei mese ușoare și sănătoase.
  7. Fetească Albă: Feteasca Albă este un soi de vin alb cu arome delicate de fructe de munte și flori albe. Acest vin proaspăt și aromat este potrivit pentru a fi savurat alături de fructe de mare sau salate proaspete și este o alegere excelentă pentru zilele calde de primăvară și vară.
  8. Negru de Drăgășani: Negru de Drăgășani este un soi autohton robust, cu arome puternice de fructe de pădure și condimente. Acest vin roșu intens și plin de caracter este perfect pentru a fi degustat alături de preparate tradiționale românești, cum ar fi micii sau ciorba de burtă.
  9. Cramposie Selecționată: Cramposia Selecționată este un soi rar de vin alb cu arome subtile de fructe tropicale și flori de câmp. Acest vin delicat și rafinat este ideal pentru a fi degustat în compania prietenilor sau a familiei și poate fi savurat alături de preparate ușoare și răcoritoare.
  10. Cadarcă: Cadarcă este un soi autohton tradițional din zona Moldovei, cu arome bogate de fructe roșii și note condimentate. Acest vin roșu robust și plin de caracter este perfect pentru a fi degustat în timpul serilor reci de iarnă și poate fi însoțitorul ideal al unui grătar sau al unei cine festive.

Indiferent de preferințele tale, vinurile românești oferă o varietate bogată de arome, gusturi și caracteristici distincte care merită să fie descoperite și apreciate. În 2024, explorează bogăția viticolă a României și bucură-te de vinuri de calitate superioară, produse cu pasiune și tradiție de vinificatori locali talentați.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *